Euroasijská unie - krok správným směrem? - Štekr, Václav (2014)
Cílem této bakalářské práce je vyjádření stanoviska, zda jsou státy Eurasijské hospodářské unie (EEU) vhodné pro přijetí společné měny. Pro posouzení jsou využita kritéria optimální měnové oblasti (OCA). Teoretická část práce stručně popisuje ekonomickou integraci a měnovou unii. Hlavní pozornost je věnována teorii optimální měnové oblasti a definici jednotlivých kritérií. Analytická část práce nejdříve vymezuje zkoumaný region a poté aplikuje kritéria OCA definovaná v teoretické části na jednotlivé země EEU. Jako metoda zkoumání byla využita komparativní analýza.