Kyberzločin - Šembera, Kryštof (2015)
Diplomová práce Kyberzločin je reakcí na stále se zvyšující počet trestných činů páchaných ve virtuálním prostředí. Jejím hlavním cílem je tuto problematiku přiblížit. Předně se práce zabývá definičními a teoretickými problémy spojenými s kyberkriminalitou. Navazuje přehled světové legislativy a politiky v ČR, EU a USA. Ve druhé části je prostor věnován dvěma vybraným kyberzločinům - kyberstalkingu a kyberšikaně. U obou druhů jednání je pozornost zaměřena nejen na definiční specifika, ale také na jejich aktéry a potenciální prevenci. Závěr popisuje jakým způsobem se chovají mladiství v prostředí internetu především co se týká navazování přátelství online a zveřejňování osobních informací.