Analýza zásluhovosti v českém důchodovém systému u jednotlivých příjmových skupin - Vojtová, Magdaléna; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce se zabývá principy solidarity a zásluhovosti v českém důchodovém systému. V práci jsou analyzovány faktory, které ovlivňují míru zásluhovosti a zkoumáno jejich současné nastavení v důchodovém systému České republiky. Ačkoli faktorů, které hrají důležitou úlohu, je celá řada, jako nejvýznamnější se v rámci analýzy jeví nastavení redukčních hranic při výpočtu důchodové dávky. Velká pozornost je proto věnována právě nastavení redukčních hranic a vlivu změn tohoto nastavení, které přinesla tzv. malá důchodová reforma na výši důchodových dávek jednotlivých příjmových skupin obyvatel. Ani po malé důchodové reformě není zásluhovost dostatečná, a zatímco životní úroveň řady nízkopříjmových obyvatel se odchodem do důchodu nemění nebo dokonce roste, životní úroveň středních a vyšších příjmových skupin enormně klesá. Práce průběžně hodnotí ekonomický dopad jednotlivých opatření a parametrického nastavení na různé příjmové skupiny a na základě toho navrhuje možná řešení směrem k vyšší zásluhovosti systému.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses