Testování softwaru v agilních metodikách - Blažková, Tereza (2015)
Agilní metodiky nabývají stále větší oblíbenosti. Firmy se stále více snaží do svých procesů vývoje zapojit alespoň některé agilní prvky, které pomáhají zlepšit jejich "tradiční" proces a při správné aplikaci mohou přinést rychlejší dodání a kvalitnější konečný produkt. Tato bakalářská práce se zabývá testováním softwaru zejména v rámci agilních metodik. Jelikož jsou všechny agilní metodiky postavené na stejném základu, který se nazývá Manifest agilního vývoje softwaru, jsou nejprve vymezeny agilní principy definované v tomto manifestu. Další část se již věnuje agilnímu testování, zejména roli agilního testera a jednotlivým testovacím technikám, které jsou využívány v agilních projektech. Nakonec se tato část práce zabývá analýzou hlavních odlišností mezi agilními a tradičními (rigorózními) metodikami. V praktické části je řešen výběr vhodné metodiky vývoje softwaru pomocí systému METES. Ten je rozšířen o významná kritéria pokrývající celý testovací proces, která by mohla ovlivnit výběr metodiky vývoje. Cílem práce je představení agilního testování a činností, kterými se zabývají agilní testeři v rámci projektů. Dalším cílem je porovnání agilních metodik s tradičními metodikami. Tato práce může sloužit jako příručka pro budoucí agilní testery, kteří by se chtěli více seznámit s agilními principy a budoucí náplní své práce.