Zvukové rozhraní v aplikaci pro nevidomé - Načeradský, Hynek (2015)
Tato práce řeší využití zvukového rozhraní v aplikaci určené pro nevidomé uživatele. Správného návrhu aplikace je v práci dosaženo analýzou trhu podobných aplikací a stanovením problematických míst v tvorbě aplikací pro nevidomé uživatele. V práci jsou navržena pravidla pro řešení těchto problematických míst, ze kterých následně vychází praktická část. V praktické části se práce zabývá návrhem a tvorbou vlastní aplikace, která nabízí alternativu pro práci se soubory. Aplikace klade důraz na řečovou syntézu a přístupnost pro nevidomé uživatele, čehož je dosaženo pomocí volně dostupných knihoven. Přínosem této práce je navržení pravidel, která mohou sloužit při tvorbě aplikací dostupných pro zrakově postižené a ukázka řešení vlastní aplikace, která je na těchto pravidlech postavena.