Přímý prodej a jeho budoucnost - Vuong, Dung Viet; Melcher, Ota; Čajka, Radek, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Bakalářská práce pojednává o přímém prodeji a multilevel marketingu, přičemž popisuje, jak je možné tyto obchodní metody využít v podnikání. Cílem bakalářské práce je představit společnost Amway, zmapovat strukturu jejího podnikání a následně analyzovat její činnost pomocí SWOT analýzy. Na základě SWOT analýzy jsou v poslední kapitole zmíněna doporučení, která by společnost měla zvážit, pokud si chce i nadále udržet svoje postavení na trhu. V teoretické části zmiňujeme historii přímého prodeje, uvádíme trhy, na kterých přímý prodej dosahuje největších obratů a rovněž popisujeme jeho hlavní výhody a nevýhody. V praktické části následuje popis společnosti Amway a její analýza, jejíž závěry jsme zohlednili v doporučeních pro společnost.
Vedoucí práce: Ota Melcher
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses