Komparácia prípravy účtovnej závierky z hľadiska českej a slovenskej legislatívy - Iľašová, Dominika; Roubíčková, Jaroslava, 1954-; Štelbacky, Ján; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Bakalárska práca je zameraná na porovnanie dvoch národných systémov vedenie účtovníctva vrámci príprav účtovnej závierky. Cieľom práce je poukázať na odlišnosti vo vybraných oblastiach prípravných prác pri zostavovaní účtovnej závierky a zároveň venovať pozornosť spoločným rysom jednotlivých účtovných systémov. Práca je členená do troch kapitol. Úvodná kapitola objasňuje pojem účtovná závierka, jej význam a cieľ. Súčasne je venovaná účtovným zásadám, pretože základné prípravné práce k jej zostavenie sú v práci koncipované neštandardne a to z pohľadu uplatňovania vybraných zásad. Za účelom zdôraznenia významu právnej úpravy v modeli kontinentálnej Európy sa časť prvej kapitoly zmieňuje aj o regulácii. Druhá kapitola podrobne zmapuje prípravné práce smerujúce k tvorbe účtovnej závierky vo vybraných oblastiach a to konkrétne účtovanie rezerv, opravných položiek, odpisov, kurzových rozdielov, inventarizačných rozdielov a dane z príjmov. Záverečná časť je zhrnutím poznatkov získaných procesom porovnávania uvedených národných koncepcií a tvorby tejto práce.
Vedoucí práce: Jaroslava Roubíčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses