Prague City Tourism jako nástroj destinačního marketingu Prahy - Puschová, Monika (2015)
Stejně jako při prodeji produktu, je i v případě i destinace nutné vytvoření kvalitní marketingové strategie. K tomu, aby byla destinace úspěšná a dokázala se prosadit na domácím i mezinárodním trhu, je nutný efektivní marketingový management destinace neboli marketingové řízení destinace. V Praze se touto činností zabývá organizací Prague City Tourism (PCT), která do řízení cestovního ruchu hlavního města přináší komplexnost a organizovanost. Jasně definuje marketingový cíl a vizi, propaguje Prahu v rámci domácího i zahraničního cestovního ruchu a zároveň se stará o turisty, kteří si Prahu vybrali jako svou cílovou destinaci. Cílem této práce je analýza činnosti Prague City Tourism, jako důležitého nástroje destinačního marketingu hlavního města Prahy. V první části práce jsou teoreticky vymezeny základní pojmy spojené s destinačním marketingem a managementem. V následující kapitole je Praha charakterizována jako turistická destinace. Hlavní část diplomové práce se zabývá analýzou činnosti Prague City Tourism -- jejími aktivitami a změnami, kterými prošla v letech 2013 a 2014. V závěru je činnost PCT porovnána s činností Vienna Touris Board, která působí jako organizace destinačního managementu v konkurenční destinaci Vídni.