Česká republika a kritéria optimální měnové oblasti - Kadlecová, Pavlína; Plchová, Božena, 1936-; Kopecký, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit připravenost České republiky na vstup do EMU v kontextu teorie optimální měnové oblasti. Tato teorie porovnává přínosy a náklady měnové integrace a stanovuje hospodářská a politická kritéria, která země musí splňovat, aby pro ně ztráta plovoucího měnového režimu byla stále ještě výhodná. V otázce mobility pracovní síly je ČR daleko za průměrem zemí eurozóny, budoucí vyhlídky jsou však pozitivní. Ani stupeň diverzifikace výroby nemluví ve prospěch brzkého přijetí eura. Český průmysl je příliš závislý na strojírenském odvětví, což představuje riziko významných asymetrických šoků. Kritérium ekonomické otevřenosti naopak ČR plní lépe než většina zemí eurozóny. Silná obchodní provázanost s Německem snižuje efektivitu měnové devalvace a činí ČR vhodným kandidátem pro vstup do EMU. Pro podobné nejednoznačné případy doporučuje teorie optimální měnové oblasti vytvořit systém fiskálních transferů, který zemím umožní kompenzovat navzájem následky hospodářských šoků. Nejlepší cestou pro ČR se tak zdá být silnější reálná konvergence v oblasti a hlubší politická integrace.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses