Současné a budoucí trendy světového obchodu a těžby břidlicového plynu - Brückler, Jaroslav (2015)
Tato práce se zabývá těžbou a obchodem s břidlicovým plynem. Cílem práce je čtenářům zjednodušeně vysvětlit základní principy obchodu s břidlicovým plynem a představit potencionální možnosti jeho těžby, nebo využití. Popisuji také všechny náležitosti, které se pojí s těžbou a obchodem s tímto plynem, jako dopady na životní prostředí, nebo cenu zemního plynu. Práce poskytuje čtenáři představu o základním zpracování břidlicového plynu, možnostech jeho těžby a obchodu a o jeho možných pozitivních a negativních dopadech na světový obchod se zemním plynem.