Klasifikace zemí Evropy z hlediska podnikatelského prostředí - Pospíchalová, Barbora; Löster, Tomáš, 1980-; Pivoňka, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem diplomové práce je pomocí shlukové analýzy klasifikovat jednotlivé evropské země z hlediska jejich podnikatelského prostředí v letech 2008-2013. Změny v zařazení jednotlivých států vykazují spojitost s faktory světového (finanční krize) i lokálního (reformy, strategie EU, atd.). Největší změny v obsazenosti shluků jednotlivými zeměmi byly zaznamenány na začátku sledovaného období. Datovou základnu tvoří ukazatele publikované Světovou bankou, které pokrývají ekonomickou, administrativní i právní oblast podmínek k podnikání. Shluky zemí jednak naznačují geografickou podmíněnost zařazení, jednak specifické vlastnosti, na jejichž základě lze určit země s příznivými nebo naopak méně příznivými podmínkami. Zvláštní pozornost je věnována České republice, která zásadně změnila zařazení mezi roky 2008 a 2009 a následně se její zařazení stabilizovalo. Výsledky analýzy do značné míry korespondují s žebříčky publikovanými mezinárodními institucemi a ukazateli podnikové demografie. V závěru práce jsou vytyčeny potenciály, které mohou mít na základě provedené analýzy pozitivní efekt (např. zavádění jednotných administrativních míst, elektronizace a další zjednodušení jednotlivých administrativních procesů).
Vedoucí práce: Tomáš Löster
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses