Podnikatelské akcelerátory. Význam a přínosy. - Nipoti, Vladimir (2015)
Cílem předkládané diplomové práce je analyzovat a komparovat přínosy podnikatelských nebo také startup akcelerátorů z pohledu jejich ředitelů, akcelerovaných startupů a investorů. Podnikatelské akcelerátory pomáhají začínajícím firmám urychlit jejich růst a nastartovat je. Poskytnutá pomoc může mít formu jak materiální v podobě finančního kapitálu nebo služeb, tak i vzdělávací prostřednictvím workshopů a zkušeností od mentora. První kapitola se zabývá definicí akcelerátorů, historií jejich vzniku a rozdíly oproti inkubátorům. Druhá kapitola se věnuje důvodům fenoménu startupů a akcelerátorů, modelu lean startup, vlivu akcelerátorů na ekonomiku a současnému stavu akcelerátorů ve světě. Třetí kapitola analyzuje nejstarší a nejznámější akcelerátor na světě Y Combinator. Poslední kapitola analyzuje a hodnotí přínosy akcelerátorů na základě šetření mezi odborníky.