Návrh katalogu ICT služeb veřejné správy - Petr, Jakub; Voříšek, Jiří, 1950-; Stanovská, Iva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Práce s názvem Návrh katalogu ICT služeb veřejné správy se zabývá zejména tím, jak katalog napomůže k efektivnímu řízení IT veřejné správy. Katalog má sloužit k zaznamenávání v první části aktuálně poskytovaných a v druhé nabízených ICT služeb, přičemž by měl být podle toho i rozdělen. K tomu práce, již dle svého názvu, přispěje návrhem řešení a měla by také tak sloužit. Další možnou pomocí k řešení je prvotní analýza možného stavu a její porovnání se stavem v ostatních zemích (např. Velké Británii). Vzhledem k možnému použití katalogu bude též zmíněno, jakých analýz bude při řešení využito. Prací se dotkneme mimo jiné implementační fáze katalogu, kde cílem bude stanovit, jakým způsobem budou zaznamenávány ICT služby do katalogu, aby byly informace sepsány přehledně, s dostatečnou přesností, ale bez nadbytečných informací, které by mohly narušovat srozumitelnost celého katalogu. Dále se práce zaměřuje na to, jak a komu by měl katalog sloužit při řízení ICT služeb veřejné správy a následně na to, co bude k jednotlivým službám evidováno, jak, co a proč bude analyzováno a jakým způsobem bude tento katalog sestaven. Aby mohlo být dosaženo výše uvedených cílů, musí být nejdříve vysvětleny základní termíny jako je metodika MMDIS, cloud computing, služby veřejné správy, ICT služby a v neposlední řadě model SPSPR, který bude v této práci využíván. Dále by měl být přiblížen stav veřejné správy, služeb a s nimi souvisejících ICT služeb jimi poskytovaných. V neposlední řadě by měly být porovnány i jiné způsoby sestavení katalogu, které jsou použity v jiných zemích světa. Mimo jiné by měly být zhodnoceny výhody a nevýhody našeho i jejich postupů, aby bylo dosaženo co nejlépe strukturovaného a sestaveného katalogu. Na závěr bude ukázáno i několik možných a doporučenýc
Hlavní přínos této práce by měl spočívat v efektivnějším řízení ICT služeb, tedy v centralizaci řízení prostřednictvím navrženého katalogu, jelikož právě nevhodná decentralizace veřejné správy v této oblasti je jedním problémů stávajícího stavu ICT služeb ve veřejné správě. Další přínosy práce jsou v procesech, které navazují právě na návrh katalogu ICT služeb.
Vedoucí práce: Jiří Voříšek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses