Efektivita měnové politiky Evropské centrální banky v souvislosti s dluhovou krizí v eurozóně na konkrétním příkladu Irska - Besarab, Olena (2015)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na posouzení efektivity měnové politiky, která byla přijata v rámci překonání dluhové krize v Irsku. Poskytuje stručný přehled příčin krize ve vybrané zemi a opatření měnové politiky ze strany Evropské centrální banky ve spolupráci s Irskou centrální bankou, učiněných pro nápravu. Práce sleduje výchozí cíle protikrizových opatření a jejich faktické naplnění. Zvýšená pozornost je věnovaná bankovní regulaci, jelikož právě kvůli slabé regulaci bankovního sektoru se Irsko dostalo do situace extrémního prohloubení státního deficitu a následující potřebě záchrany, za cenu velkého státního dluhu. Práce poukazuje na to, že v roce 2014 irská ekonomika zaznamenala určitý růst a dokázala snížit deficit veřejného rozpočtu a zároveň i státního dluhu, což potvrzuje určitou efektivitu implementovaných opatření.