Efektivita měnové politiky Evropské centrální banky v souvislosti s dluhovou krizí v eurozóně na konkrétním příkladu Irska - Besarab, Olena; Pavlík, Zdeněk; Bolotov, Ilya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na posouzení efektivity měnové politiky, která byla přijata v rámci překonání dluhové krize v Irsku. Poskytuje stručný přehled příčin krize ve vybrané zemi a opatření měnové politiky ze strany Evropské centrální banky ve spolupráci s Irskou centrální bankou, učiněných pro nápravu. Práce sleduje výchozí cíle protikrizových opatření a jejich faktické naplnění. Zvýšená pozornost je věnovaná bankovní regulaci, jelikož právě kvůli slabé regulaci bankovního sektoru se Irsko dostalo do situace extrémního prohloubení státního deficitu a následující potřebě záchrany, za cenu velkého státního dluhu. Práce poukazuje na to, že v roce 2014 irská ekonomika zaznamenala určitý růst a dokázala snížit deficit veřejného rozpočtu a zároveň i státního dluhu, což potvrzuje určitou efektivitu implementovaných opatření.
Vedoucí práce: Zdeněk Pavlík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses