Kapacitní problém listonoše - Franc, Zdeněk; Pelikán, Jan, 1943-; Fesenko, Anastasiya; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Úloha čínského listonoše s kapacitním omezením má v reálném životě řadu uplatnění. Cílem úlohy je minimalizovat celkové náklady při splnění požadavků hran. Úloha čínského listonoše s kapacitním omezením je rozšířením úlohy čínského listonoše, která je speciálním typem okružních úloh. V této závěrečné práci je nejprve vysvětlena problematika úlohy čínského listonoše i její rozšíření. Následně je ilustrována aplikace matematických modelů na modelovém příkladu. V praxi se ale tyto matematické modely hledající optimální řešení příliš nepoužívají, proto je v této práci navržen a naprogramován randomizovaný heuristický algoritmus pro řešení těchto úloh. Následně byla tato heuristika aplikována na reálný příklad z praxe týkající se svozu komunálního odpadu v Poděbradech.
Vedoucí práce: Jan Pelikán
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses