Trh japonské spotřební elektroniky v regionálním kontextu - Zeman, Lukáš (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá trhem japonské spotřební elektroniky a jeho pozicí v regionu. Přináší komplexní pohled na stav trhu spotřební elektroniky v Japonsku a v okolních státech, zasazuje ho do historického a ekonomického kontextu a vhodně ho prezentuje čtenáři. Zakotvení teoretické části je řešeno pomocí literární rešerše, následná identifikace problémů trhu je prezentována informacemi z finančních a statistických zpráv a z odborných článků, ale i provedeným dotazníkovým šetřením, které poskytuje pohled na preference a orientaci zákazníků na poli asijských výrobců spotřební elektroniky. První část se zabývá určením cílů práce a metod jejich dosažení a dále vymezením geografických, historických a ekonomických aspektů celého regionu, konkrétně Japonska, Korejské republiky, Čínské lidové republiky a Čínské republiky (Taiwan). Druhá část nejprve obecně přibližuje oblast spotřební elektroniky a její historický vývoj. Dále definuje největší regionální producenty z tohoto odvětví a analyzuje jejich vývoj, současnou pozici na světovém i regionálním trhu a jejich finanční situaci v poslední dekádě. V závěru kapitola přináší fakta poukazující na skutečný úpadek japonských výrobců a nabízí různé možné příčiny tohoto dění. Poslední část práce prezentuje dotazníkové šetření provedené autorem a jeho výsledky, které jsou hlavním přínosem této práce. Ponořuje se do problematiky preferencí českých spotřebitelů a jejich znalosti a orientace na poli výrobců spotřební elektroniky. Výsledky umisťuje do kontextu s předchozími částmi práce a v závěru přináší autorův komplexní pohled na danou problematiku, i na předpokládaný budoucí vývoj.