Programovací jazyk Scala a účelnost jeho zařazení do výuky - Brič, Michal (2015)
Tato práce se zabývá programovacím jazykem Scala a účelností jeho zařazení do výuky. Je rozdělena do čtyř částí. První z nich popisuje historii jazyka a jeho zařazení do kontextu ostatních programovacích jazyků. Druhá část se zaměřuje na samotný jazyk Scala. V této části je kladen důraz na představení konceptů funkcionálního programování, jako jsou neměnné kolekce, absence vedlejších účinků či funkcí jako plnohodnotných objektů. Třetí část obsahuje shrnutí hlavních prvků funkcionálního paradigma a jejich podpory v jazyce Scala. Poslední část se zabývá možnými přínosy, ale i problémy, spojenými se zařazením tohoto programovacího jazyka do výuky na Vysoké škole ekonomické v Praze.