Návrh datových struktur s využitím jazyka RDFS/OWL - Horáková, Linda (2015)
Cílem bakalářské práce je prozkoumat možnosti a výhody publikování statistických dat na Sémantickém webu v souladu s principy Linked Data. V úvodní teoretické části jsou čtenáři seznámeni se základními vlastnostmi Sémantického webu, principy Linked Data a možnostmi publikování propojených dat. Hlavní náplní bakalářské práce je analýza existujících slovníků pro popis statistických dat, zejména pak v oblasti veřejných rozpočtů. Výstupem této analýzy je tvrzení, že pro popis statistických dat je vhodné používat obecné slovníky, jejichž možnosti jsou širší než u proprietárních ontologií. Výsledky analýzy byly ověřeny při experimentálním návrhu datové struktury pro oblast veřejných výdajů, která je postavena na obecném slovníku Data Cube Vocabulary. Součástí praktické části práce je také konstrukce SPARQL dotazu pro automatický převod existujících dat do podoby, která vyhovuje navržené datové struktuře.