Open Source nástroje pro řízení sw projektů, jejich výběr a možnosti nasazení. - Seidel, Martin (2015)
Tato práce řeší problematiku výběru softwaru pro podporu řízení projektů v malé společnosti. Cílem práce je výběr open source nástroje, který by splňoval požadavky definované vedením vybrané firmy. Práce je rozdělena do dvou částí. První část práce se zabývá zhodnocením teoretických závěrů dostupné literatury, ze kterých vybírá oblasti ve kterých je softwarový projekt specifický a také vybírá kritické faktory projektů. Z těchto specifik a faktorů jsou následně vytvořena kritéria pro hodnocení a srovnání dostupných systémů podpory řízení softwarového projektu. Druhá část práce se zabývá praktickým hodnocením dostupných opensource softwarových nástrojů. Hodnocení probíhá na základě požadavků firmy, hodnotících kritérií nástrojů a následných bodových vah. K dosažení cíle autor využívá analýzy projektového řízení a softwarových projektů. Komparací vybraných softwarových nástrojů bude následně vybrán ten nejvhodnější, který nejlépe odpovídá požadavkům firmy a obecným hodnotícím kritériím. Tato práce přináší zmapování a hodnocení aktuálně dostupných nástrojů na poli open source projektů a dále zjištění, zda je možné v komerčním prostředí provozovat takový nástroj bez větších omezení. Dalším podstatným přínosem této práce bude generování nejvhodnějších nástrojů pro použití do konkrétní společnosti, která tak nebude muset provádět své vlastní zkoumání, neboť tato bakalářská práce ji vybere za ni.