MS Dynamics AX 2012, jeho koncepce BI nadstavby ve srovnání s možnostmi využití nástrojů MS Power BI - Štěpán, Jan (2015)
Hlavním cílem bakalářské práce "MS Dynamics AX 2012 a jeho koncepce BI nadstavby ve srovnání s možnostmi využití nástrojů MS Power BI" je analýza dostupných nástrojů Business Intelligence pro tvorbu reportů a analytických výstupů v rámci ERP řešení Microsoft Dynamics AX 2012, dále srovnání těchto nástrojů s dalšími BI nástroji od společnosti Microsoft, do kterých jsou zařazeny produkty PowerPivot, Power View, Power Map a Power Query a které jsou dostupné zdarma v rámci kancelářské sady MS Office Excel 2013. Hlavní kritéria hodnocení jednotlivých nástrojů jsou míra dostupných funkcí, jejich hlavní výhody a nevýhody a celkový přínos pro koncového uživatele. Práce je v počátku zaměřena na současný stav a pozici ERP systémů na trhu, které je možno rozšířit o BI moduly a aplikace. Analýza dostupných řešení je rozdělena na skupiny pro malé, středně velké a velké podniky. Některé z vybraných BI nástrojů jsou popsány podrobněji. Hlavní část práce je věnována konkrétnímu ERP systému Microsoft Dynamics AX 2012 a to z pohledu jeho nabízených možností v integrované nadstavbě Business Intelligence a možností, které nabízí další nástroje v rámci MS Excel 2013.