Knihovnaumožňující práci s libovolnými zdroji dat prostřednictvím SQL dotazů - Sýkora, Jan (2015)
Osmá verze programovacího jazyka Java přinesla řadu novinek, které silně inklinují k deklarativnímu programování. Ve své práci jsem zaměřil na možnosti využití těchto novinek v oblasti deklarativního zpracovávání dat na platformě Java. Pro co nejvyšší míru deklarativnosti jsem zvolil Structured Query Language jazyk. Cílem mé práce bylo vytvořit knihovnu, jež by interpretovala SQL dotazy. Knihovna k interpretaci využívá datovody a celou řadu prvků z Javy, jež umožňují větší míru funkcionálního programování v Javě. Hlavním přínosem této práce bylo dát vývojářům alternativu v oblasti zpracování a filtrování dat, jež je z důvodu optimalizace většinou prováděno v perzistentní vrstvě aplikací.