Propojení OLAPu a data miningu při analýze cvičného datasetu - Borokshinova, Anastasia; Chudán, David; Šimůnek, Milan, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem této práce je ukázat možnost propojení dvou technik datové analýzy OLAP a data mining v určité oblasti. Základním způsobem dosažení cíle bude průběžné porovnávání a kontrola získaných výsledků pomocí již zmíněných technik. Pro praktickou aplikaci daného způsobu je použit cvičný dataset o úvěrech poskytnutých fyzickým osobám. Analýza dat bude prováděna pomocí doplňku MS Excelu Power Pivot a systému LISp-Miner. Při práci s LISp-Minerem bude využita konkrétně procedura 4ft-Miner, která postupuje podle uznávané data miningové metodiky CRISP-DM. Přínos práce spočívá především v představení možností propojení OLAP a data miningu na stejném datasetu, a tím omezení počtu možných mylných závěrů, ke kterým by analytici mohli dospět pouze na základě jedné z technik. Dalšími přínosy je ukázka převedení relačních dat do multidimenzionální struktury a praktické možnosti využití procedury 4ft-Miner systému LISp-Miner.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses