Metadata a zpřístupňování informací na internetu - Kadleček, Petr (2015)
Cílem mojí bakalářské práce je seznámit čtenáře se způsoby tvorby metadat v prostředí populárních systémů pro správu obsahu (CMS) a sdělit mé osobní názory na vliv metadat na vyhledávání informací v prostředí služby WWW. V první kapitole jsou představeny základní informace o metadatech, jejich vývoj, možnosti jejich dělení a způsoby jejich aplikace. Zaměřuji se hlavně na HTML element meta. V poslední části kapitoly se poté zamýšlím nad budoucností sémantického přístupu k webu. Ve druhé kapitole přibližuji čtenáři problematiku vyhledávání informací v prostředí WWW. Kapitolu začínám definicí základních pojmů. Poté popisuji funkci internetových vyhledávačů a v poslední části seznamuji čtenáře s problematikou SEO a jejího vztahu s metadaty. V poslední kapitole popisuji nejpopulárnější CMS a jejich možnosti práce s metadaty. Začínám praktickými ukázkami v systému WordPress a končím teoretickým popisem jeho konkurence. Po přečtení mojí práce by měl být čtenář schopen pochopit, co metadata jsou, proč jich využívat a jakým způsobem je implementovat na vlastní webové stránce prostřednictvím CMS.