Možnosti automatizovanej kategorizácie kontraktov - Bereš, Miroslav (2015)
Objektom záujmu mojej bakalárskej práce je automatická kategorizácia. Hlavným cieľom je preskúmanie súčasných prístupov k automatickej kategorizácii, návrh metodiky a vykonanie experimentu, v ktorom sa sleduje úspešnosť kategorizovania kontraktov ve-rejnej správy s využitím strojového učenia. Bakalárska práca je rozdelená do dvoch hlavných častí. Prvá časť je venovaná teórii, ktorá približuje a vysvetľuje danú problematiku. Takisto sú v tejto časti popísané súčasné prístupy k automatickej kategorizácii. Druhá časť je zameraná na navrhnutie metodiky experimentu a jeho prevedenie, počas ktorého sa sleduje úspešnosť automatického kategorizovania kontraktov. V priebehu experimentu sú vytvorené modely, ktoré sa v konečnom dôsledku aplikujú na kontrolnú skupinu. Výstupom sú rozkategorizované dokumenty, pri ktorých sa sleduje úspešnosť ich kategorizácie. Za týmto účelom je v práci použitý program Apache OpenNLP. Teoretická časť a návrh metodiky experimentu je vypracovaná na základe štúdia zahraničnej odbornej literatúry primárne získanej z online elektronických a informačných zdrojov.