Využívanie emotikonov v podnikových informačných systémoch - Štefániková, Mária (2015)
Cieľom bakalárskej práce je popísať situácie a možnosti emotikonov v podnikových informačných systémoch. Pre dosiahnutie vytýčeného cieľa bol prevedený prieskum českej a cudzojazyčnej literatúry a internetových zdrojov zaoberajúcich sa danou témou. Za účelom objasnenia problematiky emotikonov bola popísaná miera používania a využívania emotikonov v elektronickej komunikácii a ich postavenie v syntaktickej, pragmatickej a sémantickej oblasti. Ďalej sú tu popísané kľúčové pojmy týkajúce sa podnikových informačných systémov, metódy spracovania emotikonov a existujúce IT nástroje zaoberajúce sa ich tvorbou, vyhľadávaním ich prítomnosti v texte alebo iné. Najväčším prínosom práce je sprístupnenie prehľadu metód a nástrojov pre spracovanie emotikonov, popis ich funkcionality ako aj návrhy na jej rozšírenie. Forma prezentovania metód a nástrojov umožňuje rýchle zaistenie základných informácií a ich porovnávanie.