Taxonomie cloud služeb - Staňková, Zuzana (2015)
Tato bakalářská práce s názvem "Taxonomie cloud služeb" se zabývá popisem a kategorizací služeb v oblasti cloud computingu. Má za cíl teoreticky popsat a přiblížit celý tento model poskytování ICT služeb, zanalyzovat dva přední poskytovatele cloudových služeb a přinést nový pohled na jeho taxonomii. V teoretické části práce je vymezen pojem cloud computing, jeho definice a stručně popsána historie. Dále je věnována pozornost jednotlivým komponentám, charakteristikám či infrastruktuře. Jsou vymezeny základní teoretické modely členění cloud computingu a nakonec je věnováno několik kapitol bezpečnosti celé technologie, jejím výhodám a nevýhodám a také otázce legislativy. Praktická část práce se potom zabývá v první řadě analýzou dvou předních poskytovatelů cloudových služeb, přičemž největší pozornost je věnována zkoumání charakteristik, které poskytovatelé u svých produktů uvádí. Následně je vytvořen model pro zobecněnou víceúrovňovou taxonomii služeb v oblasti cloud computingu na základě zkoumaných charakteristik. V závěru praktické části je uplatnění taxonomie demonstrováno na jednoduchém aplikačním příkladu a celá práce je shrnuta.