Nalezení tržní hodnoty Drůbežářského závodu Klatovy, a.s. k 1. lednu 2014 - Novák, Michal (2015)
Diplomová práce se zabývá oceněním společnosti Drůbežářský závod Klatovy, a.s., který sídlí v Klatovech a velikostí se řadí mezi největší zpracovatele českého drůbežího masa v České republice. Cílem diplomové práce je prostřednictvím komplexního řešení, tj. podchycení a vyhodnocení hlavních atributů, které podstatným způsobem ovlivňují, či by mohly ovlivnit tržní hodnotu podniku k 1. lednu 2014, jež z definice Mezinárodních oceňovacích standardů vychází jako odhad. Nalezená hodnota bude odrážet vliv vstupu strategického partnera. Účel ocenění, které bude nezávisle provedeno dvěma přístupy -- metodou DCF APV a metodou kapitalizovaných čistých výnosů při propočtu výnosové hodnoty paušální metodou, která spočívá přímo ve zjištění hodnoty pro vlastníky. Výsledná hodnota je následně stanovena v intervalu hodnot jedné tržní kmenové akcie k datu ocenění. Diplomová práce pro lepší orientaci čtenáře v textu se strukturuje do sedmi kapitol, které zahrnují základní profil podniku, strategickou analýzu, finanční analýzu, generátory hodnoty, sestavení finančního plánu, ocenění a posléze kompletní souhrnné ocenění spolu s analýzou citlivosti na změnu nákladů kapitálu. Uvedené tematické celky se dále člení na podkapitoly. Napříč textem jsou využívány mimo jiné pokročilé statistické metody spolu se statistickým programem R, které mají posloužit k úspěšnému naplnění vytčeného cíle.