Monetární politika americké centrální banky a reakce amerických akciových trhů v období po finanční krizi 2008 - Novotný, Martin; Titze, Miroslav; Zamrazilová, Eva, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce se zabývá nekonvenční monetární politikou americké centrální banky od počátku finanční krize v roce 2008 do současnosti, kdy Federální rezervní systém používal extrémně akomodativní měnovou politiku k obnovení mezibankovní likvidity a posléze také ke stimulaci reálné ekonomiky. V teoretické části práce zkoumá past likvidity, ve které se Federální rezervní systém ocitl a popisuje transmisní mechanismy přenosu opatření Fedu na finanční trhy a reálnou ekonomiku. Praktická část poté analyzuje kroky americké centrální banky, které byly v návaznosti na neúčinnost stimulace prostřednictvím klíčové úrokové sazby provedeny. Práce se ve svém závěru také zaměřuje na reálné důsledky, které měla expanzivní monetární politika americké centrální banky na tamní akciové trhy. Ty se díky stimulaci ze strany americké monetární autority v současnosti nacházejí na historických maximech.
Vedoucí práce: Miroslav Titze
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses