Budoucnost průvodců nejen v Kutné Hoře - Nedvědová, Kateřina (2015)
Bakalářská práce se zabývá budoucností místních průvodců na území České republiky. Nejprve pojednává o základní terminologii v cestovním ruchu, její legislativní úpravě, o historii a současné situaci průvodcovských služeb a o metodice práce průvodce. Budoucnost místních průvodců je zkoumána na příkladu společnosti Průvodcovská služba Kutná Hora, která místní průvodce ve městě zaštiťuje. Práce analyzuje kvalitu poskytovaných služeb zmiňované společnosti, poptávku jednotlivců po prohlídkové trase v Kutné Hoře a zájem pražských čtyř a pětihvězdičkových hotelů o produkt společnosti. Výsledky analýz reflektují současnou situaci a budoucnost místních průvodců v České republice.