Výběr investiční varianty pomocí metod teorie rozhodování - Pražák, Petr (2015)
Diplomová práce se zabývá finančním plánováním za využití metod vícekriteriálního hodnocení variant. Teoretická část práce je složena ze základních pojmů z teorie vícekriteriálního rozhodování, konkrétně jsou popsány metody s kardinální informací a metody výpočtu vah kritérií. Popsány jsou také postupy při zařizování hypotečních úvěrů. Čtenář je také seznámen s problematikou cílového programování a základních finančně pojistných vzorců. Jádrem práce je čtvrtá kapitola. Začátek čtvrté kapitoly je věnovaný výběru vhodných kritérií a stanovení jejich vah. Většina výpočtů je provedena s pomocí programového doplňku MS Excel Sanna. Závěrem práce autor v Lingu namodeloval finanční portfolio. Jsou stanoveny dvě investiční varianty, které se mezi sebou porovnávají. Hlavním cílem diplomové práce je porovnat, která ze dvou zvolených variant je v dlouhodobém horizontu výhodnější.