Súčasná prítomnosť Francúzska vo svojich bývalých afrických kolóniách – charakter a dopady francúzskej kultúry - Gajdošová, Annamária; Peterková, Jana, 1971-; Poráziková, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Kultúrna diplomacie je v súčasnosti jednou zo zložiek diplomatickej praxe väčšiny krajín. Usiluje o rozvíjanie atraktivity a hodnovernosti štátu vo svete a prispieva k pozitívnej percepcií krajiny v zahraničí. Táto práca sa konkrétne venuje zahranične - kultúrnej činnosti Francúzska v jeho bývalých afrických dŕžavách. Prvá kapitola sa podrobne zaoberala historickým prierezom francúzskej kultúrnej diplomacie už od jej počiatkov. V druhej kapitole bola ilustrovaná kultúrna diplomacia Francúzska ako veľmi špecifický model, ktorý sa výrazne odlišuje od prototypov iných krajín. Nasledujúca časť bola venovaná súčasnému postaveniu Francúzska v Africkej únií na poli kultúrnej diplomacie. Prezentované boli hlavné aktivity, ktoré Francúzsko vykonáva pri zabezpečení svojej prítomnosti na tomto území. Záverečná kapitola sa zameriava významnou úlohou Frankofónie v kultúrne - zahraničnej politike Francúzska.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses