Specifické rysy transformačního procesu v České republice. - Hamplová, Sabrina; Breňová, Lubomíra, 1948-2025; Dobrylovský, Jiří, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2015)
V mé bakalářské práci charakterizuji specifické rysy transformačního procesu v České republice. Práce je teoretického charakteru v historickém kontextu 90. let 20. století. Zaměřuji se především na hlavní kroky přechodu z centrálně plánované ekonomiky na tržní ekonomiku. Tato práce začíná popisem výchozí ekonomické situace před reformou společně s vysvětlením nevýhod centrálně plánované ekonomiky. V závěru pak vyhodnocuji dopady transformace na ekonomiku vybranými makroekonomickými ukazateli, konkrétně v této části analyzuji vliv kroků transformačního procesu na HDP, míru inflace, míru nezaměstnanosti a obchodní bilanci. Práce odhaluje zejména důležité postupy a opatření, na kterých byla postavena změna ekonomického systému a bez kterých by vytvoření tržní ekonomiky nebylo možné. Přispívá zejména k rozšíření povědomí o procesu transformace ekonomiky v České republice spolu s porovnáním některých transformačních kroků a výsledků s ostatními ekonomikami postkomunistických zemí.
Vedoucí práce: Lubomíra Breňová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses