Mexiko ekonomika a postavenie na medzinárodnom trhu cestovného ruchu - Jančovič, Jakub (2015)
Diplomová práca sa zaoberá súčasnou ekonomickou situáciou a postavením Mexika na trhu medzinárodného cestovného ruchu. Hlavným cieľom práce je zhodnotenie vzájomného vzťahu ekonomiky a cestovného ruchu Mexika. Daná analýza je realizovaná prostredníctvom komparácie tvorby hrubého domáceho produktu a zamestnanosti v jednotlivých odvetviach. Diplomová práca je rozdelená do troch kapitol, pričom prvá z nich je venovaná teoretickému vymedzeniu základných pojmov. Druhá kapitola zahrňuje aktuálny vývoj mexickej ekonomiky a taktiež podrobnú analýzu makroekonomických ukazovateľov (HDP, nezamestnanosť, inflácia, platobná bilancia). Tretia kapitola vyhodnocuje vývoj medzinárodného cestovného ruchu Mexika a prostredníctvom analýzy konkurencieschopnosti krajiny je vyobrazená pozícia Mexika na medzinárodnom trhu cestovného ruchu.