Postavení Švýcarska v mezinárodních vztazích - Králová, Kateřina; Veselý, Zdeněk, 1950-; Matějka, Zdeněk, 1935 září 19.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá vývojem postavení Švýcarska v mezinárodních vztazích. Cílem práce je analyzovat okolnosti vzniku a vývoje trvale neutrálního malého státu, jejich vliv na současnou pozici země a především význam země v současném mezinárodním systému. Všechny malé státy usilují o efektivní bezpečnostní strategii za přijatelné náklady s vysokým stupněm bezpečnosti. Švýcarsko je státem s marginálním vlivem na dění na mezinárodněpolitické scéně a hledá možnosti uplatnění neutrality v současném uspořádání. Práce je členěna do čtyř kapitol, první definuje malý stát a neutralitu, včetně její kodifikace a vymezení práv a povinností. Další tři části se zaměřují na specifický případ švýcarské trvalé neutrality, na její vývoj, ohrožení a možné budoucí směřování státu. Důležitou součástí závěrečné kapitoly je kritika neutrality a možná cesta, kterou se Švýcarsko může vypravit, aby si udrželo trvale neutrální status.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses