Využití simulačního modelu pro konstrukci odhadu tržeb aukční síně - Ondráčková, Kristýna; Kuncová, Martina, 1974-; Borovička, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Aukce je forma obchodování, která je v posledních letech stále více vyhledávána. Pro Anglickou aukci je typické obchodování s uměleckými předměty, starožitnostmi a podobně. Aukční síně vyžadují pro potřeby hospodaření co nejpřesnější odhady celkových tržeb z jednotlivých aukcí. Tyto odhady se konstruují pouze při znalosti vyvolávacích cen dražených předmětů (obrazů). Za tímto účelem byly navrženy dvě metody, které jsou prováděny v aplikaci Crystal Ball. V první metodě jsou generovány prodejní ceny dražených předmětů a celkové tržby jsou odhadnuty za pomoci aplikace přiřazovacího problému. Druhá metoda spočívá v jednoduchém součtu generovaných prodejních cen. Základním kamenem těchto metod je rozdělení, ze kterého se generuje koeficient, jenž stanovuje nárůst vyvolávací ceny na cenu prodejní. První část praktické aplikace je věnována odhadu parametrů tohoto rozdělení. Ve druhé části jsou odhadnuty celkové tržby pomocí obou metod. V závěru práce je posouzena vhodnost jednotlivých metod a použitých rozdělení. Zároveň je stanovena metoda poskytující přesný odhad celkových tržeb aukční síně.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses