Možnosti fundraisingu nestátních neziskových organizací České republiky zaměřené na spolky se sídlem v Praze - Dostálová, Gabriela (2015)
Předmětem bakalářské práce je zhodnocení procesu financování nestátní neziskové organizace Spolek II. TURNUS. Je nutné se tímto tématem zabývat, jelikož v dnešní době není pro neziskové organizace snadné fungovat bez finanční pomoci z různých fondů. Teoretická část práce představuje explanaci pojmu nestátní neziskové organizace a pojmu fundraising. Sleduje vývoj nestátních neziskových organizací a charakterizuje změny vzniklé s nabytím účinnosti nového občanského zákoníku. Dále se zabývá shrnutím analýzy možných zdrojů financování z domácích veřejných rozpočtů i rozpočtů Evropské unie. Praktická část práce analyzuje výdaje na nestátní neziskové organizace z domácích veřejných rozpočtů v roce 2013 a systematicky pozoruje financování Spolku II. TURNUS. Pomocí deskripce jsou uvedeny snahy Spolku o získání dotací a grantů z veřejných a domácích rozpočtů v roce 2014 a komparace náročnosti zpracování jednotlivých projektů. Uvádí i plány fundraisingu Spolku II. TURNUS na rok 2015, zda došlo již k jejich naplnění a jaká jsou očekávání při získání finanční podpory. V závěru práce jsou navrženy změny, díky nimž by Spolek II. TURNUS mohl zvýšit objem finančních podpor z domácích veřejných rozpočtů. Práce poukazuje i na obtížnost zpracování projektů pro získání dotací a grantů a na neprůhlednost při přidělování dotací.