Právo národa na sebaurčenie príklad Katalánska - Sleziaková, Zuzana (2014)
Bakalárska práca analyzuje právo národov na sebaurčenie na príklade autonómneho regiónu Španielska- Katalánska, ktoré predovšetkým v posledných rokov vykazuje silnejúce separatistické tendencie. Prvá časť práce predstavuje historický vývoj práva na sebaurčenie a diskutuje o tom, kto je jeho nositeľom. V tejto súvislosti práca diferencuje medzi pojmami štát, národ, národnosť, etnikum a národnostná menšina. Práca zároveň vymedzuje obsah práva na sebaurčenie a rozlišuje medzi jeho internou a externou zložkou. Druhá časť práce pojednáva o identite katalánskeho obyvateľstva s prihliadnutím k znakom národa, definovaným v prvej kapitole. Posledná časť práce je polemikou o prípustnosti secesie Katalánska ako uplatnenia si práva na externé sebaurčenie a jej možných dopadoch pre Katalánsko, ako aj medzinárodné spoločenstvo.