Právo národa na sebaurčenie príklad Katalánska - Sleziaková, Zuzana; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Šklebená, Karolína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Bakalárska práca analyzuje právo národov na sebaurčenie na príklade autonómneho regiónu Španielska- Katalánska, ktoré predovšetkým v posledných rokov vykazuje silnejúce separatistické tendencie. Prvá časť práce predstavuje historický vývoj práva na sebaurčenie a diskutuje o tom, kto je jeho nositeľom. V tejto súvislosti práca diferencuje medzi pojmami štát, národ, národnosť, etnikum a národnostná menšina. Práca zároveň vymedzuje obsah práva na sebaurčenie a rozlišuje medzi jeho internou a externou zložkou. Druhá časť práce pojednáva o identite katalánskeho obyvateľstva s prihliadnutím k znakom národa, definovaným v prvej kapitole. Posledná časť práce je polemikou o prípustnosti secesie Katalánska ako uplatnenia si práva na externé sebaurčenie a jej možných dopadoch pre Katalánsko, ako aj medzinárodné spoločenstvo.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses