Univerzitní studijní pobyty – nástroj kulturní politiky Francie - Čermáková, Kristýna; Peterková, Jana, 1971-; Poráziková, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou kulturní diplomacie Francie, se zaměřením na univerzitní studijní pobyty jakožto jeden z nástrojů. Cílem práce je zjistit úspěšnost francouzské strategie šíření národní kultury na základě přijímání zahraničních studentů k pobytu na francouzské univerzitě. Po poskytnutí teoretického rámce a zmapování současných možností studia ve Francii, práce nabízí analýzu reálných zkušeností účastníků studijních pobytů ve Francii. Šetření probíhalo dotazníkovou metodou od ledna do března 2015. Nejefektivnějším nástrojem francouzské kulturní politiky je šíření jazyka, což byl pro většinu respondentů hlavní motiv studia ve Francii a téměř 30 % z nich zpětně považovalo procvičování francouzštiny za největší přínos. Naopak nejtěžší na studijním pobytu bylo navazování kontaktů s Francouzi a dále také plnění všech administrativních náležitostí. Kulturní diplomacie je perspektivní oblastí, na kterou Francie hodlá zaměřit svou pozornost i v budoucnu. Na závěr práce je poskytnut přehled kroků, kterými francouzská vláda plánuje zlepšit nedostatky systému studia na svých univerzitách, ale především využít a zachovat dlouho budovaný statut francouzské kultury ve světě.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses