Řízení a financování stagiony na příkladu Městského divadla Jablonec nad Nisou - Koublová, Simona (2015)
Předmětem diplomové práce je podat charakteristiku stagionového typu divadla v rámci ucelené typologie divadel v České republice na příkladu Městského divadla Jablonec nad Nisou. Teoretická část práce, která je vytvořena na základě hodnocení sekundárních dat, popisuje právní zakotvení divadel, jejich možnosti financování, a to jak z veřejných, tak ze soukromých zdrojů, způsob řízení a specifika marketingu kultury. Na teoretické vymezení navazuje část praktická, věnující se primárně analýze Městského divadla Jablonec nad Nisou spolu s nahlédnutím na činnost libereckého Divadla F. X. Šaldy a vzájemným srovnáním obou divadel. Analytická část vychází z hloubkových rozhovorů a dotazování autorky a je doplněna o výzkum vnímání divadla jeho návštěvníky. Cílem práce je zjistit, zda je stagiona perspektivou českého divadelnictví do budoucna, zda se jedná o nosnou či pouze přechodnou formu.