Systém hodnocení zaměstnanců v organizaci - Těšíková, Tereza (2015)
Cílem diplomové práce je analyzovat systém hodnocení zaměstnanců v konkrétním podniku na základě porovnání praktické aplikace s teoretickými poznatky, následně vyhodnotit zjištěné skutečnosti, a případně navrhnout změny na zlepšení daného systému hodnocení. Diplomová práce je rozdělena do dvou částí - část teoretickou a praktickou. Teoretická část obsahuje informace o významu a smyslu hodnocení zaměstnanců, návaznosti systému hodnocení na odměňování a rozvoj pracovníků, a dále hovoří o oblastech, metodách a postupu hodnocení. V praktické části je představena konkrétní společnost a následně provedena analýza daného systému hodnocení. Ta je rozdělena do čtyř kroků - prvním krokem je situační analýza, druhým krokem je dotazníkové šetření, jehož cílem je zjištění názorů zaměstnanců na současný systém hodnocení, třetím krokem je zhodnocení systému hodnocení a na závěr jsou navrhnuta doporučení pro zlepšení celého systému hodnocení ve společnosti.