Usmíření jako součást postkonfliktní rekonstrukce ve Rwandě - Kneblová, Alena (2015)
Bakalářská práce se zabývá usmířením jako součástí postkonflitkní rekonstrukce ve Rwandě. Cílem práce je zjistit, zda projekty a programy rwandské vlády a NGOs napomohly usmíření rwandské společnosti. V teoretické části práce jsou vymezeny pojmy, týkající se termínu postkonfliktní rekonstrukce a to s větším zaměřením na oblast usmíření. Druhá kapitola se věnuje aktérům usmíření, kteří byli v průběhu genocidy nejvíce zasaženi a jejichž postavení v africké patriarchální společnosti prošlo v postgenocidním období největší změnou. Třetí kapitola analyzuje projekty rwandské vlády (tábory solidarity Ingando a pracovní tábory TIG) a NGOs (The Cows for Peace a Girinka) na základě použitého nástroje usmíření. Poslední část práce hodnotí úspěšnost postkonfliktní rekonstrukce v oblasti usmíření a také srovnává výše zmíněné projekty.