Perspektivy postavení Skotska v mezinárodních vztazích - Frodlová, Ellen (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou malých států a jejich zahraniční politiky, přičemž se zaměřuje na Skotsko jako potenciální samostatný stát. Popisuje proces devoluce, který byl zakončen neúspěšným referendem o nezávislosti v roce 2014. V souvislosti s ním jmenuje argumenty pro a proti odtržení, které by měly vliv na mezinárodní vztahy. V poslední kapitole se věnuje současnému postavení regionu Skotska na poli mezinárodní politiky, v mezinárodních organizacích (hlavně v Evropské unii) a pojednává o perspektivách tohoto regionu do budoucnosti.