Mocenské poměry v jihoafrickém regionu - Hladký, Dmitrij (2015)
Primárním úsilím každého státu je maximalizace moci. Každý region obsahuje několik států, jež se díky svému primárnímu cíli navzájem ovlivňují. Tento efekt pak hraje důležitou roli jak v procesech regionální integrace, tak i při procesech rozhodování a utváření vztahů na meziregionální úrovni. Práce se zaměřuje na zkoumání mocenských poměrů v regionu jižní Afriky, kde obzvláště na počátku nového tisíciletí dochází k významným vzájemným mezistátním ekonomickým a politickým vlivům. Matematicko analytickými metodami je zjišťován index moci jednotlivých států v regionu a také míra vlivu jednotlivých faktorů na utváření moci těchto států v historickém a geografickém kontextu. Posléze se podle výstupu z kalkulací zhodnocují mocenské poměry v regionu. Závěrem autor diskutuje o maximalizaci moci jakožto primárním cíli a jeho významu v budoucnosti.