Mocenské poměry v jihoafrickém regionu - Hladký, Dmitrij; Kochan, Jan, 1977-; Havlová, Radka, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Primárním úsilím každého státu je maximalizace moci. Každý region obsahuje několik států, jež se díky svému primárnímu cíli navzájem ovlivňují. Tento efekt pak hraje důležitou roli jak v procesech regionální integrace, tak i při procesech rozhodování a utváření vztahů na meziregionální úrovni. Práce se zaměřuje na zkoumání mocenských poměrů v regionu jižní Afriky, kde obzvláště na počátku nového tisíciletí dochází k významným vzájemným mezistátním ekonomickým a politickým vlivům. Matematicko analytickými metodami je zjišťován index moci jednotlivých států v regionu a také míra vlivu jednotlivých faktorů na utváření moci těchto států v historickém a geografickém kontextu. Posléze se podle výstupu z kalkulací zhodnocují mocenské poměry v regionu. Závěrem autor diskutuje o maximalizaci moci jakožto primárním cíli a jeho významu v budoucnosti.
Vedoucí práce: Jan Kochan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses