Společenská odpovědnost firem a dětská práce - Maierová, Beata; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Melounová, Irena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
V dnešní době je stále více skloňovaným pojmem společenská odpovědnost firem. Tento koncept však nedokáže zcela zajistit to, aby se v rámci podnikatelských aktivit dodržovala lidská práva a nebyla zneužívána dětská práce. Existují případy firem vydávající se za společensky odpovědné, které se nevyhnuly porušování lidských práv a zneužití dětské práce. Primárním cílem bakalářské práce je nalézt a analyzovat možné příčiny využívání dětských pracovníků společensky odpovědnými podniky. Dále má tato práce za cíl odpovědět na otázky, proč podniky dětskou práci využívají a kde spočívá hlavní problém společensky odpovědných podniků. Dalším cílem práce je vyvodit, zda koncept společenské odpovědnosti firem je efektivní a dokáže eliminovat zneužívání dětské práce. Práce je rozdělena do čtyř kapitol na teoretickou a empirickou část. V teoretické části je definován koncept společenské odpovědnosti firem a přiblíženy dokumenty zabývající se společenskou odpovědností mezinárodně uznávaných institucí. Dále je v práci definována dětská práce a popsán její výskyt ve světě a v jednotlivých ekonomických sektorech. V empirické části jsou analyzovány příčiny zneužívání dětské práce ze strany poptávky po dětské práci a nedostatky konceptu CSR vedoucí ke zneužívání dětské práce. V další části je na příkladu firmy Apple, která implementovala do svého chodu řízení dodavatelskou odpovědnost, prozkoumán výskyt a příčiny zneužití dětské práce u této firmy.
Vedoucí práce: Štěpánka Zemanová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses