Ekonomická interdependence a mír - Tao Ngoc, Thuy (2015)
Tato práce se zabývá teorií ekonomické interdependence. Vychází přitom z realistického přístupu, který tvrdí, že vysoká míra vzájemného obchodu je příčinou vzniku konfliktů. Tato hypotéza je testována na rusko-ukrajinském konfliktu, který vypukl na konci roku 2013. Dále se v práci zkoumá, zda je konflikt způsoben spíše ekonomickými nebo politicko-mocenskými pohnutkami. Teoretická část se věnuje realistickému a liberalistickému přístupu k ekonomické interdependenci. Empirická část studie se zabývá analýzou ruské a ukrajinské ekonomiky a vztahy mezi Ruskem, Ukrajinou a Evropskou Unií. Závěrečná kapitola se věnuje srovnání války v Gruzii s rusko-ukrajinským konfliktem.