Problém optimalizácie trás s maximalizáciou úžitku - Chocholáček, Ján; Pelikán, Jan, 1943-; Fábry, Jan, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Problém optimalizácie trás patrí medzi novšie problémy z oblasti diskrétneho programovania. Jeho formulácia vychádza zo športovej disciplíny, zvanej orientačný beh. V úvode práce je popísaná formulácia problému a jeho matematický model. Rozšírením tejto úlohy je problém tímovej optimalizácie trás, ktorému sa venujú ďalšie kapitoly teoretickej časti. Na riešenie problému bol publikovaný väčší počet heuristík, pričom táto práca podrobne rozoberá dve z nich, konkrétne heuristiku autorov Chao a kolektív a heuristiku autorov Souffriau a kolektív, nazvanú heuristika opakovaného spájania ciest. Praktická časť sa zaoberá aplikáciou problému tímovej optimalizácie trás na reálnu úlohu, návštevu 23 atrakcií v meste New York, počas rôzneho počtu dní. Riešenie úlohy je získané pomocou optimalizačného programu Lingo 90 a heuristiky autorov Chao a kolektív. Výpočet heuristiky bol implementovaný v jazyku Visual Basic for Aplication. Na záver práce sú získané riešenia navzájom porovnané.
Vedoucí práce: Jan Pelikán
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses