Formování palestinského státu - Vítková, Jana; Havlová, Radka, 1975-; Šabacká, Yvona, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou formování státnosti z hlediska mezinárodního práva jedné ze současných sporných entit usilujících o státnost -- Palestiny. Teoretická část vychází z Montevidejské úmluvy z roku 1933 definující znaky státu jako subjektu mezinárodního práva, dále se zaměřuje na právo na sebeurčení národů, vznik a uznání státu s jeho důsledky. Jednotlivá kritéria státnosti jako obyvatelstvo, území, vláda a schopnost vystupovat v mezinárodních vztazích jsou pak v navazující empirické části rozebrány a aplikovány na příklad Palestiny. Cílem práce je posoudit, zda jsou kritéria státnosti uvedená v teoretické části naplněna či co naplnění brání. Snaží se zaměřit na analýzu utváření znaků státnosti zejména v historickém kontextu. Třetí kapitola se věnuje roli významných mezinárodních aktérů při formování palestinských znaků státnosti a jejich aktuálním postojům k otázce Palestiny. Práce přispívá ke zpřehlednění a lepšímu pochopení problematiky palestinské státnosti a nabízí komplexní pohled na její postupné utváření a vývoj.
Vedoucí práce: Radka Havlová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses